Manualul motociclistului    scoala moto Adi


Verificarea motocicletei

A. Cauciucurile - asigurate ca sunt umflate corect. Foloseste un indicator de presiune pentru a verifica presiunea in ambele pneuri in fiecare zi in care iesi cu motocicleta. Presiunea prea mare sau prea mica poate duce la scaderea gradului de control asupra motocicletei.
Verifica intodeauna uzura cauciucurilor. Nu merge niciodata cu cauciucuri cu crapaturi, taieturi sau umflaturi care ar putea cauza o explozie.
Cauciucurile foarte uzate sunt si ele periculoase, mai ales pe vreme umeda.

B. Piulite, suruburi si sigurante - vibratiile slabesc piulitele, suruburile si sigurantele. Verifica-le in mod regulat.

C. Claxonul - verifica-l. Iti poate salva viata.

D. Cabluri - verifica sa nu fie uzate, slabite, cu fire din sufa rupte sau incalcite. Inlocuieste cablurile necorespunzatoare. Ai grija ca toate cablurile sa fie bine unse si vezi daca cablul de acceleratie se intoarce in pozitia de repaus atunci cand ii dai drumul.

Verifica cablul de ambreiaj, sa fie reglat corect.

E. Franele - actioneaza pe rand franele pe fata si pe spate, ca sa te asiguri ca fiecare din ele functioneaza cum trebuie.

F. Lumini - pozitia din far trebuie sa se aprinda atunci cand merge motorul. Verifica si faza lunga, si faza scurta. Verifica, de asemenea, semnalizarile si stopurile de frana inainte de a pleca.

G. Lantul sau cureaua de transmisie sau cardanul - regleaza si unge lantul motocicletei in mod regulat, asa cum este indicat in manualul motocicletei.

   Verifica dupa manual reglaul corect al curelei de transmisie, daca motocicleta ta are transmisie cu cardan, verifica regulat nivelul uleiului.

H. Oglinzile - tine oglinzile curate. Fiecare oglinda ar trebui sa-ti permita sa vezi aproximativ 1/2 din banda din urma ta si cat mai mult posibil din banda de alaturi.
  - Cand oglinda este reglata corect ar trebui sa vezi in ea o bucata din brat si din umar.
  - Regleaza oglinzile inainte de a pleca, pentru ca este dificil si periculos sa le reglezi din mers.
  - Retine ca obiectele vazute in oglinda pot fi mai aproape decat par. Uita-te scurt peste umar inainte de fiecare schimbare de directie. Nu conta niciodata numai pe oglinzi.

I. Nivelele la combustibil, apa si ulei - verifica nivelele la combustibil, apa si ulei inainte de a pleca. Verifica sa nu ai scurgeri. Daca ti se caleaza motorul, ti se poate bloca roata pe spate si poti scapa motocicleta de sub control.

Tehnici


Inapoi:   »   Manual moto