manualul motociclistului    scoala moto


Pastrarea controlului

Motocicleta este un vehicul unic in felul sau. Necesita in acelasi timp indemanare si balans de la conducatorul ei pentru a fi condusa in siguranta. Numai exersarea si antrenamentul va pot invata totul dar aici sunt cateva idei care va pot ajuta:


POZITIA MOTOCICLISTULUI

- Saua - asezati-va suficient de aproape de ghidon astfel incat bratele sa fie un pic indoite cind il tineti. Aceasta pozitie va va permite sa virati comod fara sa va intindeti.
- Mainile - apucati ghidonul usor dar ferm si folositi metoda de apucare "incheietura jos"("wrist down") pentru a preveni o accelerare accidentala prea mare (vezi figura).

- Echilibrul - pentru a va ajuta la pastrarea echilibrului in timpul virajelor, tineti genunchii lipiti de rezervor si uitati-va in directia in care vreti sa mergeti. Nu va uitati in jos.
- Picioarele - ar trebui sa fie permanent asezate pe suporti tot timpul cat motocicleta se afla in miscare. Tineti varfurile picioarelor in sus. Daca le lasati in jos, ar putea fi prinse intre drum si suporti. Aveti nevoie de picioare pentru franare si pentru schimbarea vitezelor, deci asigurati-va ca le tineti linga comenzi in permanenta.
- Pornirea - pornirea si oprirea sunt doua situatii in care controlul poate fi pierdut cu usurinta. Pentru incepatori este bine sa exerseze pornirea si oprirea intr-un loc sigur, fara trafic, pana cand aceste operatii sunt stapanite foarte bine. Este necesare o coordonare perfecta este intre ambreiaj si acceleratie. Prea multa acceleratie duce la pierderea controlului, prea putina "omoara" motorul.Tehnici

Inainte de pornire verificati urmatoarele:

- roata din fara nu este blocata;
- ajustati oglinziile retrovizoare;
- benzina pornita;
- motorul s-a incalzit si nu face zgomote anormale;
- luminile sunt aprinse.
   Coborati motocicleta de pe cric inainte ca pasagerii sa se urce. Intodeauna verificati pozitia picioarelor inainte sa coborati motocicleta de pe suport.
Asigurati-va ca drumul este liber, si nu sunt:
- copii;
- pietoni;
- alte vehicule;
- orice obstacol.
Inainte de a pleca asigurati-va ca manevra este sigura.
   Folositi oglinzile retrovizoare, dar nu va bazati doar pe ele. Uitati-va peste ambii umeri pentru a verifica unghiurile moarte care nu se vad in oglinda.
   Asigurati-va ca si ceilalti participanti la trafic va observa. Multi soferi au probleme in a vedea motociclistii si va pot lovi. Majoritatea soferilor implicati in accidente cu motociclisti spun ca nu i-au vazut deloc. Folositi semnalizatoarele si acordati prioritate celorlalte vehicule chiar daca traficul este redus.

Inapoi:   »   Manual moto