Manualul motociclistului    scoala moto


Drumul si pozitia in trafic

Multi automobilisti nu se asteapta, sau nu vad, motocicletele care se afla pe aceeasi banda cu ei.
Desi un accident ar fi din vina lor, asta nu-l ajuta pe motociclist care, in mai toate cazurile, va sfarsi cel mai vatamat din accident.
Protejati-va! Faceti-va vazuti!

Pe unde sa circulam in trafic


Una dintre cele mai bune metode pentru a va face vazuti este a sti sa adoptati o pozitie corecta pe drum in fiecare situatie. Deoarece nu exista o pozitie universala.
In continuare sunt cateva sfaturi:
  - Mentinerea spatiului-tampon.
  - Folositi oglinzile pentru a tine evidenta vehiculelor care deja stiti ca se afla in spatele vostru. Daca stati prea aproape de cel din fata, soferii care vin din fata nu va pot vedea.
  - Evitati sa ramaneti langa orice vehicule in miscare. Ele pot sa schimba banda de mers brusc si sa intre pe banda voastra.

  - Pastrati distanta. Cu cat rulati mai aproape de vehicolul din fata, cu atat mai mare este riscul pentru voi. Cea mai buna protectie este distanta in voi si ceilalti. Distanta are trei avantaje:
  1.   Timp de reactie astfel incat sa nu loviti nimic sau pe nimeni
  2.   Spatiu de manevra in caz de neprevazut.
  3.   Se evita oririle bruste care va pot cauza o accidentare din spate.
  - Pastrati cel putin doua secunde in spatele vehicolului din fata. La viteze mai mare, sau cand conditiile de drum nu sunt favorabile, pastrati o dinstanta chiar mai mare.
  - Daca vehicolul din spatele vostru sta prea aproape, mariti distanta fata de cel din fata, pentru a putea opri mai gradual si a evita o coliziune din spate.Tehnici

  - Amintiti-va ca limitele de viteza sunt date ca viteze maxime. Daca conditiile nu sunt ideale, incetiniti.
  - Conducatorii experimentati stiu ca trebuie sa-si ajusteze constant pozitia pe banda, in functie de conditiile de trafic. Partea stanga a benzii este des recomandata ca fiind cea mai buna deoarece:
  1.   Evitati petele de ulei scurs de la alte autovehicule formate in centrul benzii de mers.
  3.   Vedeti traficul in fata.
  3.   Cei car vin din fata va pot vedea mai usor.
  4.   Folositi toata banda care vi se cuvine, descurajand automobilistii care incearca sa intre pe aceeasi banda.
  5.   Puteti vedea mai mult din intersectiile de pe partea dreapta, si puteti fi vazut de acolo.
  6.   Acestea sunt avantajele in mare parte a timpului, dar sunt multe situatii cand este mai intelept sa folositit partea centrala sau dreapta a benzii de mers, pentru a mari spatiu-tampon.
  - Cand sunteti in spatele unui alt vehicol, stat in afara unghiului mort al soferului. Stati intr-un loc in care puteti fi vazut clar in oglinzile retrovizoare a celui din fata. Pastrati distanta ca sa fiti vazut mai vine. In acest fel aveti mai mult timp de reactie in cazuri neprevazute, cum ar fi gropi sau obstacole. Fiti pregatiti sa folositi claxonul daca este necesar pentru a-i face pe ceilalti constienti de prezenta voastra.
  - Intotdeauna presupuneti ca ceilalti soferi din jurul vostru nu stiu ca sunteti acolo. Incercati sa prevedeti ce intentioneaza ceilalti soferi, si planuiti cum ii veti evita.
  - Rulati intr-o pozitie care stabileste clar spatiul vostru. Nu megeti pe centrul benzii sau pe langa trotuar deoarece poate tenta pe ceilalti soferi sa intre pe banda langa voi.
  - Nu incercati sa mergeti pe langa alte vehicole, nici macar sa intrati printre linii cand traficul e oprit. Ceilalti nu se asteapta si puteti fi ranit grav.Tehnici

  - Fiti foarte precaut cand conduceti langa trafic de pe alta banda. Se poate sa nu fiti vazut si alt sofer poate face o schimbare brusca si sa intra pe banda voastra. Asigurat-va ca sunteti acolo unde ceilalti au cele mai mari sanse sa va vada. Nu stati in unghiul mort al celorlalti soferi.

Tehnici

  - Nu incercati sa depasiiti fara trecerea liniei din mijloc, inghesuind vehicolul depasit pe aceeasi banda.

Inapoi:   »   Manual moto