Manualul motociclistului    scoala moto


Mersul in grup

Nu ar trebui sa transportati pasageri pana nu capatati experienta in manevrarea motocicletei. Greutatea in plus schimba modul in care motocicleta se manevreaza, modul in care vireaza, accelereaza sau opreste. Sunteti legal responsabili pentru siguranta pasagerului.
   Mersul in grup este acceptabil dar nu aveti drepturi speciale pe drum.
   Alegeti un lider experimentat si puneti conducatorii neexperimentat in urma liderului.
   Luati in considerare marimea grupului si limitati-o la patru-cinci motociclete. Daca aveti mai multe decat atat, formati doua grupuri mai mici.
   Niciodata nu rulati in paralel. Daca o faceti pe aceeasi banda este ilegal, si daca o faceti in benzi separate poate incomoda traficul si poate limita abilitatea de manevra in caz de urgenta.
   Folositi regula celor doua secunde fata de cel din fata. Pastrati o distanta suficienta intre motociclete.
   Planuiti in avans. Asigurati-va toata lumea cunoaste traseul. Lasati ultima motocicleta sa stabileasca viteza. Nimeni nu trebuie sa se grabeasca pentru a tine pasul. Folositi oglinzile retrovizoare pentru a supraveghea motocicleta din spatele vostru.

Tehnici

   - Orice grup de motociclete ruleaza cel mai bine in formatie zig-zag ("staggered"), cu liderul si ultimul motociclist pe partea stanga a benzii.
   - Plasati motociclistii neexperimentati in spatele liderului � acolo e mai putin probabil sa incurce. Folositi oglinzile retrovizoare si ajustati viteza in functie de cel din spatele vostru. Este cel mai bun mod de a sta impreuna.

Inapoi:   »   Manual moto

manualul motociclistului    scoala moto


Constientizarea pericolelor

   Anticiparea este cea mai buna metoda de a evita o situatie periculoasa. Daca puteti recunoaste o situatie periculoasa, va puteti pregati din timp planul de evitare. Stati cu atentia la maxim si observati tot ce se intampla in jurul vostru, luati actiuni dupa necesitati. Cand observati un potential pericol, incetiniti si planuiti actiunile care sa permita evitarea nepravezutului.
   De exemplu, daca observati copii jucandu-se langa sosea, pragetiti-va sa actionati daca unul sara in strada. Daca se apropie masini de o intersectie si una nu cedeaza trecerea, fiti pregatiti sa reactionati. Invatati cum sa procedati cand auziti sirena unui tren in timp ce va apropiati de o trecere la nivel cu calea ferata. Intelegeti ce inseamna pentru voi si pentru motociclete cand drumul se schimba din asfalt in griblulara.
   Sunt cazuri in care puteti pune viata altei persoane intr-o situatie periculoasa. Cand va planuito actiunile, trebuie sa luati in considerare atat evitarea pericolului cat si pericolele auxiliare care pot aparea din cauza eitarii situatiei initiale. De exemplu, trebuie sa stiti cat de aproape de voi este masina din spate atunci cand franati brusc. Trebuie sa stiti ce se petrece in toate directiile in jurul vostru.

Inapoi:   »   Manual moto