Manualul motociclistului    scoala moto


Intoarceri si viraje

Sunt doua moduri de a intoarce o motocicleta, depinde de viteza.
  1. Cand rulati cu mai putin de 20km/h o motocicleta se poate vira intorcand roate din fata in directia in care doriti sa mergeti. Acest lucru necesita un balans bun si coordonare intre ambreiaj si acceleratie. Exersati acestra manevra intr-un loc sigura, fara trafic.
  2. La viteze mai mari de 20km/h trebuie sa inclinati motocicleta si sa stapaniti manevra numita "contra-virare" ("counter-steering","push-steering").
   In timp ce intoarceti la viteze mari motocicleta este impinsa inafara de forta centrifuga. Pentru a compensa aceasta forta trebuie sa va inclinati catre interiorul virajului. Cu cat viteza este mai mare cu atat ma mult trebuie sa va inclinati. Multi motociclisti, in special incepatorii, nu apreciaza corect viteza si incearca sa abordeze virajul prea repede. Incetiniti inainte de viraj. Uitati-va prin curba in directia in virati.
   Pentru a provoca inclinarea spre interior impingeti in fata ghidonul din partea in care virati. Adica impingeti cu mana dreapta daca faceti dreapta, impingeticu stanga daca faceti stanga.
   In timp ce motocicleta incepe sa se incline veti indrepta automati ghidonul in directia in care virati. Aceasta tehnica este utila in situatiile de zi cu zi pentru a evita sparturile, guri de canal si accidentele.
   Strangeti usor ghidonul dar ferm pentru toate virajele.

Cand virati:
   - Reduceti viteza in timp ce va apropiati de curba. Incetiniti mai mult daca drumul sau vremea sunt proasta
   - Decat sa va uitati intr-un punct imediat in fata motocicletei, intoarceti capul si tineti ochii la un nivel in asa fel incat sa priviti prin curba in directia in care doriti sa mergeti
   - Daca franati sau schimbati vitezele in jos, faceti-o inainte de viraj.
   - Inclinati-va in directia virajului.
   - Accelerati gradual in timpul virajului. Mentineti o viteza constanta sau accelerati gradual. Evitati incetinirea in timpul virajului.
   - Accelerati incet si folositi �push-steering� pentru a indrepta motocicleta cand iesiti din viraj

Tehnici


Inapoi:   »   Manual moto