Manualul motociclistului    scoala moto


Echipamentul moticiclistului

Poarta haine adecvate.
   Protejeaza-ti pielea si ochii de soare, vant, insecte si mizerii. Pielea este cea mai buna, dar si gecile din nylon gros sau din material de blugi si pantalonii lungi sunt acceptabile. Nu lasa cordoane, cheutori sau sireturi atarnand. Nu purta haine care flutura sau care se umfla in vant, pentru ca te obosesc sau iti distrag atentia. Poarta manusi si alte elemente de echipament special pentru motociclisti.
   Poarta intotdeauna incaltaminte solida, care sa acopere in intregime laba piciorului si glezna.
   Poarta intotdeauna casca.
   Castile speciale pentru motociclisti sunt obligatorii prin lege si trebuie purtate atat de conducator, cat si de pasager.
   Casca trebuie sa se potriveasca bine pe cap, suficient de strans ca sa nu se miste pe cap atunci cand bareta este incheiata.
   Asigura-te ca iei o casca de foarte buna calitate atunci cand o cumperi.
   Inlocuieste castile care au fost trantite, julite sau deteriorate intr-un accident.
   Foloseste numai apa si sapun pentru curatarea castii.
   Poarta intotdeauna cizme.
   Nu purta incaltaminte prea larga sau cu inele sau sireturi care s-ar pute agata de comenzi. Cizmele din piele sau din material sintetic rezistent sunt cele mai bune. Trebuie ca cizmele sa fie rezistente si suficient de inalte pentru a-ti proteja gleznele. Talpile trebuie sa fie dintr-un material tare si cu model antiderapant. Poarta incaltaminte care sa-ti permita sa manevrezi corect comenzile de picior.
Protejeaza-ti ochii.
   Vantul si ploaia iti obosesc ochii si iti tulbura vederea. Praful, insectele si mizeriile iti pot rani ochii si te pot face sa scapi motocicleta de sub control. Parbrizele de pe motocicleta te apara intr-o oarecare masura de vant, ploaie si de obiecte care zboara prin aer, dar nu-ti apara ochii, asa ca poarta viziera chiar daca ai parbriz la motocicleta.
Viziera trebuie sa:
- nu aiba zgarieturi;
- permita vederea clara pe ambele parti;
- lase loc pentru ochelari de vedere, de soare, sau de protectie;
- fie bine prinsa;
- fie facuta din material securizat;
Fa-te vazut.
   Pentru un motociclist, a fi vizibil poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Poarta culori vii, portocaliu, rosu sau galben.
   Culorile fluorescente sunt foarte indicate. O idee buna este sa-ti lipesti banda reflectorizanta pe motocicleta, pe casca si pe geaca.
Poarta manusi.
   Manusile iti tin de cald si iti dau o priza mai buna pe comenzi. Cele mai bune sunt manusile special confectionate pentru motociclisti.Inapoi:   »   Manual moto