Manualul motociclistului    scoala moto

Conducerea pe timp de noapte

Cand conduceti noaptea riscul de a fi loviti creste foarte mult. Chiar si cu cele mai bune lumini, nu puteti vedea clar, si nu puteti fi vazuti clar.
Pentru a conduce in siguranta trebuie sa:
  - Mergeti mai inceti decat ati face-o in timpul zilei
  - Pastrati distanta mai mare fata de vehicolul din fata. In felul acesta va dati mai mult timp de reactie.

Pastrati o distanta de 3-4 secunde.
  - Semnalizati mai devreme si franati mai devreme.
  - Nu depasiti dacat daca este necesar.
  - Fiti siguri ca puteti opri in timp util daca apare un obstacol in raza de actiune a farurilor. Nu depasiti aceasta limita data de raza de actiune a farurilor.
  - Stati in alerta. Totul este mai greu de observar pe timp de noapte. Daca va este somn, opriti-va.
  - Pastrati-va ochelarii (goggles), viziera (face shield) si parbrizul (windshield ) curate. Daca sunt tare zgariate inlocuiti-le. Pe timp de noapte folositi numai lentile clare, necolorate.
  - Asigurati-ve ca sunteti vazuti. Stergeti-va farurile si reflectorizantele daca dunt murdare. Purtati culori vii si deschise. Adaugati banda reflectorizanta in locurile in care ajuta cel mai mult. O vesta reflectorizanta este ideala.
  - Fiti atenti la animalele care pot sare in strada din santurile de pe marginea drumurilor. Uitati-va de-a lungul drumul in departare pentru a observa miscarile animalelor si reflexia ochilor.
  - Pastrati vizorul, ochelarii sau plexidrul curate si purtati materiale reflectorizante.


Tehnici

Conducerea pe vreme proasta

   Fiti la fel de precauti si luati aceleasi masuri ca si la mersul pe timp de noapte. Cand aveti de a face cu vremea proasta, aveti o mai mare griza la franare si accelerare.
   Nu veti vedea prea multe motociclete pe drumuri de iarna. Este prea periculos si inconfortabil. Ganditi-va de doua ori inainte sa conduceti pe vreme proasta.

Tehnici

   Folositi faza scurta, deoarece faza lunga va orbeste (lumineaza zapada, fumul, etc din aer).

Inapoi:   »   Manual moto